Page 12 - kertvaros-04
P. 12

Újabban koffeintartalmú
                                                                             samponok-balzsamok
                                                                                teszik hajunkat
                                                                           selymesebbé, csillogóbbá








        Szenvedélyünk,                                           A cím nem túlzás, hiszen

                                                                 aki egyszer rákap a kávézás
        a kávé                                                   ízére, az rendszerint élethosszig

                                                                 megtartja ezt a szokást. De vajon
                                                                 jó-e egy ilyen szenvedély? Vagy
                                                                 nevezzük inkább függőségnek?
        A kávéfogyasztás kezdetei         Arabica vagy robusta?
        a régmúltba nyúlnak vissza.       Azaz: mit is iszunk? Ugyanis maga az ital a sokféle kávécserjefaj ellenére
        Hogy pontosan  milyen régre, nem   csak e kettő terméséből készíthető: az arab (Coffea arabica) és a robuszta
        tisztázott, egyes források szerint    (Coffea canephora) fajokéból. Az arabica, azaz arab kávécserje jobb minő ségű
        az i. e. 3. században, mások szerint a   termést  hoz, viszont ennek megfelelően nehézkesebb­kényesebb
        900­as években is  fogyasztották,    is a termesztése.  Kizárólag a 900 méter feletti trópusi környezetben érzi jól
        de abban egyeznek a nézetek, hogy   magát, ugyanis csak itt megfelelő számára a talaj, a csapadékmennyiség
        a 15. században  jemeni szufi szer­  és a hőmérsékleg egyaránt. A robuszta kávécserje termése gyengébb minő­
        zetesek kifejezetten élénkítő hatása   ségű, ugyanakkor  ellenállóbb   fajta, kevésbé szenved a magas hőmérséklettől
        miatt már rendszeresen ittak kávét,   vagy a túl nagy páratartalomtól. A forgalmazott kávé háromnegyedét az arab
        amelynek fogyasz tása innen terjedt   kávé teszi ki,  „maradék“, a robuszta.
        szét a századok során a nagyvilágba.
        Hazánkban a 17.  század környékén   Hogy iszod a kávét? Megmondom, ki vagy!
        kezdtek kávézni az uraságok.      Mondhatni, ahány ország, annyi kávéfogyasztási fajta. Mi, magyarok leginkább
                                          az ún. kotyogóban vagy kávéfőző gépben késztett presszókávét kedveljük,
                                          azaz erős fekete, kb. fél perc alatt nagy nyomáson átpréselt őrölt kávéból,
                                            kevés vízzel. De az utóbbi évtizedekben már egyértelműen „meghonosodott“
                                          az olaszok kapucsínója is, azaz a tejjel és tejhabbal dúsított, fahéjjal­kakaóval
                                          meghintett, többnyire süteménnyel tálalt kávé is, ahogy a café latte, a tejes
                                          kávé is, de ezen a néven még véletlenül sem azt a nem túl kellemes, agyon­
                                          cukrozott italt értjük, amit anno a menzán műanyag vödrökből mértek ki, és
                                          még a pohárban is műanyag­szaga volt... A törökök is másképp isszák a kávét:
                                          többszöri őrlés után egy edényben kavargatva, cukorral együtt felfőzik, leve­
                                          szik a tűzről, aztán ismét felfőzik  és tálalják. És ez csak három a világ népeinek
                                          kávéfőzési szokásaiból, hiszen mint tudjuk, a németek és az amerikaiak sokkal
                                          hígabb kávét isznak, ahogy az ízesítés is változó, egyesek mézzel édesítik,
                                          mások whiskyt tesznek bele, sőt, jegesen, citrommal is fogyasztható!  Fotók: pixabay.com, flickr.com

                                          Mi a kávé vonzerejének titka?
                                          A kávé nemcsak jellegzetes ízével bűvöli el fogyasztóit. Ha nem visszük
                                          túlzásba, serkentőleg hat a központi idegrendszerre, a szívre, a véredé­
                                          nyekre, emellett  vízhajtó hatása miatt a vesékre is. A benne található csersav


     1
     12  2
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17