Page 10 - kertvaros-02
P. 10
Harsogó élet –
Márciusra túljutunk ugyan csíráztassunk!
a télre jellemző nehéz Olcsó, gyors, egészséges
ételek utáni sóvárgáson gos helyre: ablakpárkányra, pultra, Képek: visualhunt.com, pixabay.com, cdn.pixabay.com,
és remélhetőleg az influenzán Minden a csíráztatás mellett szól. asztalra stb. Naponta legalább két- Csernus Judit
is, de nyilván mindenki Egyrészt gyorsan „arathatunk”, hiszen szer kell átöblíteni őket kézmeleg
érzékeli fizikai-szellemi a magok 2-5 nap alatt hajtani kezde- csapvízzel, ezt a munkába járók kön?-
és lelki állapotán, mennyire nek. Másrészt rendkívül olcsó, hiszen nyedén megtehetik reggel és este.
megfogyatkoztak az energiái. egy-egy zacskó kifejezetten erre A csírázási idő 2-3 naptól 1-2 hétig
Fáradékonyak vagyunk kapható mag még drágább helye- terjedhet, cserébe olyan vitamin-
és a megfázásos betegségek ken is legfeljebb 500 Ft, és ebből a bombát kapunk, amit ebben a tél
utáni gyengeség sehogy mennyiségből több hétre elegendő végi időszakban nehezen lehetne
sem akar elmúlni. Fel kéne csíránk lesz, de az átlagár 2-300 Ft/ természetes úton előállítani. Ha a
töltenünk szervezetünk leapadt zacskó körül mozog. Befőttesüveg c sírák elérték a pár millimétert, máris
készleteit, de ilyenkor tavasszal vagy bármilyen műanyag tálka min- fogyaszthatók, nem kell megvárni
még drága a gyümölcs és den háztartásban akad, legalább a zöld szín megjelenését.
a zöldség, ráadásul ilyenkor ezeket is újrahasznosítjuk. Ezenkívül
közel sem tartalmazzák azt használhatunk egy darab tüllanyagot Finom is, ínycsiklandó is
a vitaminmennyiséget, amire (függönydarab is jó) vagy gézlapot
szükségünk lenne... Mit tegyünk? – ez sem egy pénztárca-fosztogató Mitől ennyire egészséges a fogyasz-
kellék. Ablakpárkánya mindenkinek tásuk? Ezek az apró növénykezdemé-
Kössük össze a kellemeset a hasz- van – ezzel ki is fújt a „felszerelés” nyek a szakemberek szerint tartal-
összeállítása, nyomban bele maznak mindent, amit később a kifej-
nossal, és ugorjunk neki az otthoni is vághatunk! lett egész növény, vagyis gazdagok
ásványi anyagokban, vitaminokban,
csíráztatásnak! Precízebbek ehhez Végtelenül egyszerű enzimekben és antioxidánsokban.
Annyiféle jótékony hatással bírnak,
vásárolhatnak profi műanyag vagy A magokat először egy kis lyukú hogy felsorolni is lehetetlen:
szűrőben leöblítjük, majd tegyük a s erkentik a tápanyagok felszívódását,
kerámia csíráztatóedényt, de ha nem csíráztatóedénybe. Egy üvegbe/tál- a salakanyagok kiürülését, egyes
kába egyféle magot terítsünk vékony fajtáik rákmegelőző hatásúak, csök-
akarunk a magokon kívül pluszkölt- rétegben (a kikelt csíráknak is kell kentik egyes érrendszeri megbete-
hely!), és öntsünk rájuk annyi vizet, gedések kockázatát, jótékonyan hat-
séget, bátran vágjunk bele egyszerű amennyi ellepi, majd fedjük le az nak a vérnyomásra...
edényt 2 réteg gézzel. A különféle És nem utolsósorban rendkí-
átlátszó műanyag tálkákkal vagy magok áztatási és kelési ideje eltérő, vül finomak! A csomagoláson álta-
de ne aggódjunk, mindegyikhez leír- lában leírják, mire számítsunk, a
befőttesüveggel! ják a tudnivalókat a tasak hátulján! retek csípősségétől a zsenge bor-
Ez általában méretfüggő, a kiseb- són át a hagymacsíra erőteljes ízéig...
beknek (zsázsa, mustár, rukkola) elég Szendvicsekre, salátákba, egytál-
pár óra, a nagyobbaknak (vastagabb ételekbe tehetjük, de önmagukban
héjúaknak) kell egy éjszaka. is nagyon feldobják a vitaminsze-
Ha letelt a megadott áztatási idő, gény időszak fogásait. Frissen a leg-
öntsük le a felesleges vizet a gézen finomabbak, de hűtőben 3-5 napig is
át, és helyezzük az edénykéket vilá- tárolhatók. • Prudovits Edina
10