Page 10 - kertvaros-02
P. 10

Harsogó élet –

Márciusra túljutunk ugyan            csíráztassunk!
a télre jellemző nehéz               Olcsó, gyors, egészséges
ételek utáni sóvárgáson                                                      gos helyre: ablakpárkányra, pultra,        Képek: visualhunt.com, pixabay.com, cdn.pixabay.com,
és remélhetőleg az influenzán        Minden a csíráztatás mellett szól.      asztalra stb. Naponta legalább két-           Csernus Judit
is, de nyilván mindenki              Egyrészt gyorsan „arathatunk”, hiszen   szer kell átöblíteni őket kézmeleg
érzékeli fizikai-szellemi            a magok 2-5 nap alatt hajtani kezde-    csapvízzel, ezt a munkába járók kön?-
és lelki állapotán, mennyire         nek. Másrészt rendkívül olcsó, hiszen   nyedén megtehetik reggel és este.
megfogyatkoztak az energiái.         egy-egy zacskó kifejezetten erre        A csírázási idő 2-3 naptól 1-2 hétig
Fáradékonyak vagyunk                 kapható mag még drágább helye-          terjedhet, cserébe olyan vitamin-
és a megfázásos betegségek           ken is legfeljebb 500 Ft, és ebből a    bombát kapunk, amit ebben a tél
utáni gyengeség sehogy               mennyiségből több hétre elegendő        végi időszakban nehezen lehetne
sem akar elmúlni. Fel kéne           csíránk lesz, de az átlagár 2-300 Ft/   természetes úton előállítani. Ha a
töltenünk szervezetünk leapadt       zacskó körül mozog. Befőttesüveg        c­ sírák elérték a pár millimétert, máris
készleteit, de ilyenkor tavasszal    vagy bármilyen műanyag tálka min-       fogyaszthatók, nem kell megvárni
még drága a gyümölcs és              den háztartásban akad, legalább         a zöld szín megjelenését.
a zöldség, ráadásul ilyenkor         ezeket is újrahasznosítjuk. Ezenkívül
közel sem tartalmazzák azt           használhatunk egy darab tüllanyagot­    Finom is, ínycsiklandó is
a vitaminmennyiséget, amire          (függönydarab is jó) vagy gézlapot­
szükségünk lenne... Mit tegyünk?     – ez sem egy pénztárca-fosztogató       Mitől ennyire egészséges a fogyasz-
                                     kellék. Ablakpárkánya mindenkinek       tásuk? Ezek az apró növénykezdemé-
Kössük össze a kellemeset a hasz-    van – ezzel ki is fújt a „felszerelés”  nyek a szakemberek szerint tartal-
                                     összeállítása, nyomban bele             maznak mindent, amit később a kifej-
nossal, és ugorjunk neki az otthoni  is vághatunk!                           lett egész növény, vagyis gazdagok
                                                                             ásványi anyagokban, vitaminokban,
csíráztatásnak! Precízebbek ehhez    Végtelenül egyszerű                     enzimekben és antioxidánsokban.
                                                                             Annyiféle jótékony hatással ­bírnak,
vásárolhatnak profi műanyag vagy     A magokat először egy kis lyukú         hogy felsorolni is lehetetlen:
                                     szűrőben leöblítjük, majd tegyük a      s­ erkentik a tápanyagok felszívódását,
kerámia csíráztatóedényt, de ha nem  csíráztatóedénybe. Egy üvegbe/tál-      a salakanyagok kiürülését, egyes
                                     kába egyféle magot terítsünk vékony     f­ajtáik rákmegelőző hatásúak, csök-
akarunk a magokon kívül pluszkölt-   rétegben (a kikelt csíráknak is kell    kentik egyes érrendszeri megbete-
                                     hely!), és öntsünk rájuk annyi vizet,   gedések kockázatát, jótékonyan hat-
séget, bátran vágjunk bele egyszerű  amennyi ellepi, majd fedjük le az       nak a vérnyomásra...
                                     edényt 2 réteg gézzel. A különféle      És nem utolsósorban rendkí-
átlátszó műanyag tálkákkal vagy      magok áztatási és kelési ideje eltérő,  vül finomak! A csomagoláson álta-
                                     de ne aggódjunk, mindegyikhez leír-     lában leírják, mire számítsunk, a
befőttesüveggel!                     ják a tudnivalókat a tasak hátulján!    retek csípősségétől a zsenge bor-
                                     Ez általában méretfüggő, a kiseb-       són át a hagymacsíra erőteljes ízéig...
                                     beknek (zsázsa, mustár, rukkola) elég   Szendvicsekre, salátákba, egytál-
                                     pár óra, a nagyobbaknak (vastagabb      ételekbe tehetjük, de önmagukban
                                     héjúaknak) kell egy éjszaka.            is nagyon feldobják a vitaminsze-
                                     Ha letelt a megadott áztatási idő,      gény időszak fogásait. Frissen a leg-
                                     öntsük le a felesleges vizet a gézen    finomabbak, de hűtőben 3-5 napig is
                                     át, és helyezzük az edénykéket vilá-    tárolhatók. • Prudovits Edina

10 
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15