Page 8 - My FlipBook
P. 8

Természetesen

        Tasnády Beáta természetgyógyász rovata





        A C-vitamin





        A C-vitamin a jó egészség legfontosabb forrása, szedése
        az egyik legjobb módszer betegségek megelőzésére                  60 mg C-vitamin beviteléhez,
                                                                          naponta 1,5 kg frissen lesze-
                                                                          dett almát kellene, azonnal
        Mivel az emberi szervezet már több millió évvel ezelőtt elveszítette azt a   elfogyasztanunk!
        képességét, hogy e nélkülözhetetlen tápanyagot elő tudja állítani, nekünk   Nagyon nehéz a javasolt mennyisé-
        kell bevinnünk táplálkozás útján.                                 get ételeinkkel bevinnünk a szerve-
        Az állatok jelentős hányada képes arra, hogy előállítsa a C-vitamint,    zetünkbe. (Lásd: Dr. Márai Géza
        kivéve a gyümölcsevő denevér, a tengerimalac vagy az ember.       kutatásai). A betakarítás, a raktá-
                                                                          rozás, a feldolgozás, a konzerválás,
        Az embernek és az összes olyan állatnak, akik nem képesek a C-vitamin
                                                                          a pucolás, a fagyasztás és a főzés,
        előállítására, „meghibásodott” az a gén , amely az L-glükonolakton-oxidáz
                                                                          drámaian csökkenti, az amúgy is
        előállításáért felelős. Ez az utolsó enzim a C-vitamin előállításának folya-
                                                                          alacsony C-vitamin tartalmat.
        matában. Tehát a gén nem működik, az enzim nem termelődik és a glükóz
                                                                          C-vitamin tartalmú zöldségek,
        nem alakul át C-vitaminná.
                                                                          gyümölcsök:
        A legtöbb állat egy állandó szinten termeli a C-vitamint – 1,8 g és 13 g között
                                                                          brokkoli, kelbimbó, feketeribizli,
        naponta – és ez a mennyiség stressz hatására növekszik.  Ez az állandó   kelkáposzta, torma, fehérrépa,
        mennyiség messze felülmúlja az embereknek javasolt 60 mg/nap mennyi-  petrezselyem, édes paprika,
        séget! (Ezt a mennyiséget a II. világháború idején vezették be, hogy   káposzta, narancsvelő,
        megelőzzék a katonák komoly hiánybetegségét, a skorbutot).        citromvelő, eper


        Bár jelentős különbség van egyes   kerülő aszkorbinsav a vizelettel
        szintetikus vitaminok felszívódásá-  távozik. A C-vitaminhoz hasonlóan
        ban, hasznosulásában a természe-  a többi vitamin hasznosulásához is
        tes vitaminokkal szemben, vannak   egyéb faktorok szükségesek.
        elméletek arra vonatkozólag, hogy   A bioflavonoidok olyan termé-
        a C-vitamin esetében nincs jelentős   szetes növényi eredetű anyagok,
        eltérés.                        amely vitamin jellegű tulajdonsá-
        De, mivel a vitaminok működé-   gokkal rendelkeznek és bizonyí-
        séhez nem csupán a vitamin-     tottan segítik a vitaminok felszí-
        molekulára van szükség, hanem   vódását, ezen kívül maguk is
        mellette enzimekre, koenzimekre,   antioxidánsként viselkednek,
        kofaktorokra is. Ezek mind megta-  jótékony hatással vannak az erekre
        lálhatóak a természetes vitaminfor-  és a kapillárisokra, javítják a kerin-
        rásokban, de a szintetikus formu-  gést, védelmet nyújtanak a szívbe-
        lákban már nem.                 tegségek, a rák, a cukorbetegségek-
                                        kel szemben. Ezért a tapasztala-
        Ennek ismeretében már egysze-
                                        tok azt mutatják, hogy a C-vitamin
        rűen megérthető az, hogy szinte-
                                        a bioflavonoidokkal együtt alkal-
        tikus C-vitamin fogyasztásakor a
                                        mazva erőteljesebben fejtik ki
        szervezet a hasznosulás érdekében
                                        hatását.
        a többi komponenst a testszövetek-
        ből vonja el. A felhasználásra nem   …következő számunkban folytatjuk…
        | 8 | 2014-9. |
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13