Page 8 - My FlipBook
P. 8

Növényvilág
        Halmos B. Ágnes rovata




        Illatos karácsonyi dekoráció
























        Gondolom, mindannyiunknak orrában a fahéj, a szegfűszeg illata az, ami felidézi a karácsonyt. Az
        ünnepi asztal illatait azonban megbolondíthatjuk egy igazi tavaszi illattal: a jácintéval. Ezt, és
        sok más hagymás növényt ugyanis rá lehet venni, hogy a tél közepén a lakásban is virágozzanak!


        A jácint, a nárcisz, a gyöngyike, az amarillisz és ki   mes valami szépet választani, és talán jobb, ha nem
        tudja még hányféle hagymás virág alkalmas a hajta-  földbe ültetjük majd a hagymákat, hanem csak vi-
        tásra, vagyis arra, hogy a téli nyugalmi időszakban    zet kapnak. Kertészeti- vagy virágüzletekben kap-
        a szobában is virágozzék. Általánosságban azt   hatók kifejezetten hagymás növények (amarillisz,
        mondják a szakemberek, hogy az efféle hajtatás   jácint) számára készült hajtatóüvegek, de ha nincs,
        8–10 hét alatt eredményes, ennyi idő alatt kezdenek   egy szép keskenynyakú pohár, üveg- vagy porce-
        el a hagymák levelet­virágot hozni. Azonban egy jó   lántál is megteszi. Az a fontos, hogy az edénybe úgy
        kis trükkel ezt lerövidíthetjük 4–5 hétre, azaz ha   tudjuk belerakni a hagymát, hogy az ne érjen a víz-
        most elkezdjük a hajtatást, karácsonykor ott dísze-  be, különben elrohad. Vagyis vagy legyen szűk a
        leghetnek a saját virágaink az ünnepi dekorációban.  szája, vagy tegyünk például az edénybe szép kavi-
                                                        csot, aminek a tetején ülhet majd a hagyma, a gyö-
        Mi a teendő?
                                                        kerei pedig bekúszhatnak közéjük és megtámasz-
        Először is szerezzünk virághagymát. Azt szokták
                                                        kodhatnak. Persze lehet fölbe is ültetni, ekkor ép-
        mondani, hogy a nagyobb méretű jobb, mert abban
                                                        pen csak hogy ültessük a föld és tőzeg fele­fele ará-
        van annyi tápanyag, ami szükséges a növény virág-
                                                        nyú keverékének a tetejére a hagymákat. Vigyáz-
        zásához (bár talán egy kis tápoldat a hajtatóvízbe
                                                        zunk, hogy a föld legyen nedves, de nem vizes (sze-
        kisebb hagymánál segíthet ezen a gondon.)
                                                        rintem ezért a legjobb az üvegedény, mert abban
        Ha ez megvan, kezdjük meg az átverést. A hagymás
                                                        látszik a víz szintje).
        növényeknek telet kell csinálnunk, hogy utána azt
                                                        A teleltetés után a hagymákat vegyük ki a hűtőből,
        higgyék, tavasz van. Ehhez a hagymákat egy-két
                                                        a hajtatóedényt töltsük meg vízzel, de ügyeljünk
        hétre tegyük a hűtőbe!
                                                        arra, hogy a víz szintje ne érje el a hagymát. A pá-
        Mialatt a kicsikék hűsölnek, szerezzünk be
                                                        rolgó víz mennyisége tökéletes mértékű nedvessé-
        hajtatóedényt vagy találjuk ki, mit használunk an-
                                                        get biztosít a hagymának. Az elpárolgott vizet vi-
        nak. Mivel a karácsonyi dekorációba szánjuk érde-
                                                        szont rendszeresen pótoljuk!
        | 8 | 2013­9. |
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13