Page 12 - My FlipBook
P. 12

Egészségünkre!

        Dr. Szalai Ilona háziorvos rovata
        Az egészséges táplálkozás,

        tejcukor és lisztérzékenység


        Az emberi szervezet számára a vegyes táplálkozás a megfelelő.
        Bármely tápanyag kivonása az étrendünkből, hiánybetegséget okozhat

        Ideális esetben a napi kalória bevitel 50–55-%-át    A szénhidrátok egyik fajtája a tejcukor
        a szénhidrátok, 30%-át a zsírok, 20 %-át a fehérjék   (laktóz), mely a szervezet számára fontos ké-
        adják. Ezen kívül vitaminokra és ásványi anyagokra   miai folyamatokban, a kalcium felszívódásban
        is szükségünk van.                              és a csontosodásban vesz részt. Születést kö-
                                                        vetően a laktóz jelenti a fő energiaforrást a
        A napi kalóriaigényt az határozza meg, hogy ki
                                                        csecsemő számára.
        milyen munkát végez, sportol-e, szenved-e valami-
        lyen betegségben, vagy fogyókúrázik-e?          A normális emésztéshez, egészséges gyomor bélrend-
                                                        szerre és emésztő enzimekre van szükség.
        Például egy szellemi munkát végző férfi esetében
                                                        A tejcukor emésztése a vékonybél által termelt laktáz
        2700 kcal/nap, nőknél 2000 kcal/nap, igen nehéz fi-
                                                        enzim segítségével történik. A tejcukorból glükóz és
        zikai munkás férfiaknál 4000 kcal/nap, nőknél 3100
                                                        galaktóz lesz, melyek a vékonybélben szívódnak fel.
        kcal/nap a szükséges energia bevitel.
                                                        A tejcukor bontó enzim (laktáz)károsodása felszívó-
        Nagyobb a tápanyag igény lázas betegség esetén,    dási zavart és számos kellemetlen tünetet okoz.
        a terhesség második felében és a szoptatási időszak-
                                                        A fehérjék is fontos
        ban is. A kor előrehaladtával a tápanyag igényünk
                                                        alkotórészei az ételeinknek.
        csökken.
                                                        Egészséges felnőtt napi javasolt fehérje igé-
        Ideális kalória bevitel, ha a már kialakult étkezési   nye testsúly kilogrammonként 1 gramm (vagyis
        szokásunk mellett a testsúlyunk állandó marad.   7o kg-os testsúly esetén 70 gramm/nap). Számos

        Tejcukor érzékenység            Tünetei:                        Az emésztetlen cukor bontása so-
        (laktóz intolerancia)           A tej és tejtermékek valamint,   rán keletkező hidrogén gáz a ke-
                                        laktózt tartalmazó egyéb ételek,   ringésbe majd a légutakba jut, így
        Elsődleges felszívódási
        zavarról akkor beszélünk,       gyógyszerek fogyasztása után je-  a kilégzett levegőben is megjele-
                                        lentkező kóros gázképződés, há-  nik. Ennek hidrogén tartalmát ha-
        ha a laktáz enzim már születéskor
                                        nyinger, hangos bélkorgás, puffa-  tározzák meg, mely utalhat a be-
        hiányzik, gyakoribb azonban
                                        dás, sürgető vizes hasmenés, gör-  tegségre.
        a késői megjelenési típus, amikor
                                        csök.
        az életkor előrehaladtával
                                                                        Kezelése:
        fokozatosan csökkent az enzim   Gyermekeknél gyakori a testsúly-
                                                                        A laktázhiány súlyosságától füg-
        mennyisége.                     vesztés, a fejlődés elmaradása,
                                                                        gően vagy csökkentjük a tejcukor
                                        csontfejlődési zavarok.
        Másodlagos felszívódási                                         tartalmú ételek bevitelét, vagy tel-
        zavar esetén valamilyen betegség   A fenti tüneteket az okozza, hogy   jes intolerancia esetén elhagyjuk
        (bélgyulladás, bélférgesség,    az emésztetlen cukrot a vékony-  azokat.
        hasmenéses állapot) gyógyszer   bél alsó szakaszában és a vastag-  Mivel a korábbiakban említettem,
        okozza a laktáz enzimet termelő   bélben, baktériumok kezdik bonta-  hogy a tejre a szervezetnek szük-
        bélhámsejtek károsodását.       ni, a víz és a nátrium visszaszívás   sége van (esszenciális aminosavak,
        Ez az állapot a betegség gyógyulá-  gátlódik,és az erjedés során kóros   D vitamin) gondoskodnunk kell
        sa után rendeződik. A tejcukor ér-  gáz képződik. Ezen alapul a beteg-  ennek pótlásáról.
        zékenység a felnőtt lakosság közel   ség kimutatására elterjedt hidro-
                                                                        Csecsemőknél speciális csökken-
        15%-át érinti.                  gén kilégzési teszt vizsgálat is.
                                                                        tett laktóz tartalmú, vagy szója
                                        Az emberi szervezetben hidrogén   alapú tápszereket adunk.
        | 12 | 2013-8. |                csak erjedés esetén keletkezik.
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17